Vodosnabdevanje u Zrenjaninu je pred kolapsom

Uprkos optimizmu koji šire čelnici Zrenjanina, i najavama da će uskoro biti rešen višedecenijski problem s vodom za piće, čitav sistem vodosnabdevanja u tom gradu je značajno ugrožen. To je u dopisu gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću jasno i nedvosmisleno napisao direktor Javno-komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Predrag Bodiroga. U dopisu s početka marta ove godine, Bodiroga piše Janjiću da javno-komunalno preduzeće na čijem je čelu direktno trpi štetu “što projekat fabrike vode ni posle pet godina nije zaživeo”.

Izražavajući upozorenje gradonačelniku “da što pre nađe način transfera potrebnih finansijskih sredstava ili će u suprotnom značajno ugroziti stabilnost i funkcionisanje sistema vodosnabdevanja grada Zrenjanina”, direktor vodovoda konstatuje i da “očigledno imaju različite doživljaje prioriteta za finansiranje iz budžeta”.

Ovaj dopis je svojevrsno podstrekavanje gradonačelnika da protivzakonito obezbedi novac za izbegavanje kolapsa vodosnabdevanja, mimo usvojenog budžeta grada za 2020. godinu.

Iz dopisa se vidi da JKP “Vodovod i kanalizacija” ima nameru da taj novac troši na sredstva za tretman pijaće vode pa je jasno da to i dalje ne radi novoizgrađeno postrojenje. Pominje se i izgradnja novih bunara, što potkrepljuje sumnju da takozvana fabrika vode pravi ogroman tehnološki otpad, mnogo veći od maksimalno ugovorenih pet odsto sirove vode, zbog čega dosadašnja izvorišta više nisu dovoljna za uredno snabdevanje grada. U prilog takvom zaključku govori i činjenica da je pritisak vode u mreži značajno slabiji od kad je “fabrika vode” puštena u rad.

Grad Zrenjanin je tokom 2019. godine uložio više od 67 miliona dinara u navodno privatno postrojenje za preradu vode i u poslove koje bi po ugovoru morao da finansira investitor, a ne grad.

Građanski preokret je septembra 2019. godine podneo krivične prijave protiv gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i pet povezanih lica zbog zloupotreba u vezi s poslovima vodosnabdevanja. Nešto kasnije, krivičnom prijavom je obuhvaćen i Goran Knežević, aktuelni ministar privrede Srbije, kao podstrekač na kriminalne radnje. Više javno tužilaštvo u Novom Sadu za suzbijanje korupcije pokrenulo je istragu o malverzacijama u ovom poslu i do sada su u okviru tog postupka hapšena tri lica.

Građanski preokret poziva gradsku vlast da prestane s pokušajima da propali projekat “fabrike vode” po svaku cenu predstavi kao uspešan, beskonačno sahranjujući u njega milionske iznose budžetskog novca. Umesto toga, mogli bi u okviru Inicijative “Zajedno do vode” da daju istinski doprinos rešavanju najvećeg zdravstveno-komunalnog problema Zrenjanina, partnerski s građanima i stručnjacima, pod lupom javnosti i u opštem interesu.