UGP: Podrška stavovima akademika Kostića

Udruženi građanski pokreti (UGP) podržavaju stavove akademika Vladimira Kostića o nužnosti društvenog dijaloga i smatraju da on mora započeti što pre.

Posebno skrećemo pažnju na pokušaj akademika Kostića da ukaže da “nešto ne valja u većinskom shvatanju demokratije, politike i sistema, političkim rutinama u Srbiji i u domaćem doživljaju vrednosti“ u čemu smo s njim potpuno saglasni.

Smatramo da naša inteligencija, struka i građani moraju pristupiti razgovorima o izgradnji društvenog sistema i političkog podsistema koji će svima omogućiti jednake šanse u svim oblastima života.

Ne smemo dozvoliti da se razgovori o budućnosti našeg društva svedu na pregovore vlasti i opozicije, kako se ne bi pretvorili u razgovore o uslovima za promenu vlasti uz zadržavanje istih obrazaca njenog funkcionisanja.

Razgovor koji će uključiti sve zainteresovane građane i organizacije, iz svih delova Srbije, a naročito iz lokalnih sredina koje su potpuno marginalizovane i zavisne od centara moći u Beogradu, zahteva da bude dobro osmišljen. Udruženi građanski pokreti pozivaju akademika Kostića da osmisli i predloži način takvog društvenog dijaloga.

Udruženi građanski pokreti:
Građanski preokret (Zrenjanin)
Pravo na pravo (Niš)
Jasno i glasno (Požarevac)
Samo lokalno (Bečej)
Lokalna alternativa (Vrbas)