Uspostaviti jasne kriterijume podele pomoći

Članice Udruženih građanskih pokreta izražavaju zabrinutost povodom uredbe koju je usvojila Vlada Republike Srbije u pogledu načina na koji bi se delila državna pomoć u iznosu od 100 evra. Obaveza prijavljivanja za ovu pomoć svih građana osim penzionera i socijalno ugroženih ukazuje na neozbiljnost procedure i podložna je manipulacijama. Obrazloženje koje su dali ministar Mali i predsednik Vučić da su mnogi izjavili da neće uzeti novac takođe je neozbiljno i više priliči čaršijskoj priči, nego vođenju državnih poslova i dobroj državnoj upravi. Odricanje ili prihvatanje državne pomoći ne može se pretpostavljati na osnovu poziva telefonom ili njegovog izostanka, niti je način kojim se poštuje dignitet građana. Takođe, izražavamo bojazan da je na ovaj način nemoguće ispratiti tokove novca, te je nemoguća provera tačnosti podataka o podeli pomoći.

Zahtevamo da država uspostavi jasne kriterijume podele koji su lako proverljivi. Smatramo da u dodeli pomoći mora biti načinjena razlika između različitih socijalnih kategorija i da najviše iznose jednokratne pomoći treba da dobiju građani koji su ekonomski najugroženiji, dakle oni sa malim primanjima ili bez primanja, te da je za te građane iznos od 100 evra nedovoljan da sanira štetu gubitka posla ili značajnog dela zarade usled epidemije. Smatramo, takođe, da je podela ove pomoći i sama po sebi simbolična i deo predizborne kampanje predsednika Vučića. Srbiji je potreban ozbiljan ekonomski program i strategija za izlazak iz recesije koja neminovno sledi, a koja je pospešena nizom neselektivnih i nevizionarskih mera tokom dosadašnjeg trajanja vanrednog stanja.

Takođe, smatramo nedopustivom podele koje je predsednik Republike načinio i podstrekao tokom vanrednog stanja. Politika podela građana i širenja netrpeljivosti mora prestati. Svojim postupcima i izjavama u toku vanrednog stanja, predsednik države konstantno vodi računa o svom ličnom interesu pospešujući urušavanje institucija države i podele u društvu.

Članovi UGP, udruženja:
Lokalna alternativa Vrbas
Samo lokalno Bečej
Pravo na pravo Niš
Građanski preokret Zrenjanin
Jasno i glasno Požarevac