Građanski preokret: Odbaciti zahtev Linglonga

Davnih vremena, kada su Kumančani hteli da se neukusno našale s Melenčanima, govorili su da Melenčani seku kerama rep iz više puta, da bi ih manje bolelo.

Linglong je primenio istu strategiju prema Srbiji i Zrenjaninu. Prvo je tražio građevinsku dozvolu samo za ogradu pa samo za parking, trafo stanice i upravni zgradu, a na kraju će verovatno posebno za svaku keramičku pločicu glavnog pogona. I što se tiče studije uticaja na životnu sredinu, kreće se istim redosledom.

Radi se o strategiji izbegavanja pune informacije i odgovornosti za uticaj na životnu sredinu buduće fabrike guma. Prisustvujemo pokušaju da sve bude formalno po propisima, a da se suštinski i u konačnosti, duh tih propisa potpuno izigra.

Zrenjanin je grad koji više od decenije muku muči i ne može da reši problem s daleko manjim postrojenjem, poznatim kao kafilerija. Na tom primeru se može videti koliko je naš sistem slab kada treba već postojeće postrojenje da privoli da ne radi nešto što smeta velikom broju građana i da unapredi svoj sistem zaštite životne sredine. Jasno je kako bi to izgledalo s daleko moćnijom kompanijom, svetskim gigantom kao što je Linglong.

Zrenjanin već ima zagađenu vodu. I onu za piće i onu u reci Begej. Poslednji je trenutak da se spreči da i vazduh postane zagađen. Najavljeni obim proizvodnje fabrike guma Linglong garantuje da će se zbog nje drumski teretni transport toliko uvećati da će doći do značajnog povećanja emisije štetnih izduvnih gasova u atmosferu, kao i čvrstih čestica zbog habanja ogromnog broja kamionskih guma. Samo postrojenje će sigurno imati svoj čvrsti, tečni i gasoviti otpad. Postoji i opasnost od incidenata, požara na primer. Sve je to povezano i o svemu treba razmišljati prilikom odlučivanja. Ili će gradska vlast Zrenjanina biti poput Melenačana iz podrugljive priče Kumančana s početka ovog dopisa?

Građanski preokret je mišljenja da je neophodno uraditi Studiju uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong u celini, a zahteva od gradske vlasti da odbaciti parcijalni zahtev Linglonga koji izigrava i izbegava suštinu ekoloških i građevinskih propisa Srbije.

Ovaj tekst je upućen Gradskoj upravi Grada Zrenjanina 26.04.2020. kao mišljenje o zahtevu investitora Linglong br. IV-08-04-501-34, o potrebi izrade Studije uticaja na životnu sredinu.