Potvrđena nezakonitost građevinske dozvole Linglongu

Gradska uprava grada Zrenjanina objavila je krajem prošle nedelje u lokalnom listu “Zrenjanin” obaveštenje o podnetom zahtevu kineske kompanije Linglong za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta na životnu sredinu.

Radi se o projektu izgradnje većeg broja objekata u kompleksu buduće industrije automobilskih guma za koje je Gradska uprava Zrenjanina prethodno, 18. marta, već izdala građevinsku dozvolu, čime je de fakto potvrđena njena nezakonitost.

Objava obaveštenja tokom vanrednog stanja, zabrane kretanja i uskršnjih praznika, i to samo u štampanom izdanju lokalnih novina, je očigledan pokušaj vlasti da što manji broj građana sazna i adekvatno reaguje na zahtev kompanije Linglong, ali i na činjenicu da joj je prethodno nezakonito izdata građevinska dozvola.

O nezakonito izdatoj građevinskoj dozvoli, Građanski preokret je prošlog meseca obavestio i ambasadora Kine u Srbiji Čen Bo.

Gradska vlast je ostavila samo deset dana od objave 17. aprila da zainteresovani putem elektronske pošte mogu da izvrše uvid u podnetu dokumentaciju i dostave mišljenje o zahtevu.
Pozivamo sve zainteresovane građane, a posebno organizacije i stručnjake za zaštitu životne sredine da pre isteka roka, do 27. aprila zahtevaju uvid u podnetu dokumentaciju kompanije Linglong i upute mišljenje o neophodnosti izrade studije uticaja na životnu sredinu. Zahteve i mišljenja treba slati na adresu: zivotna.sredina@grad.zrenjanin.rs

Povezane vesti: