Vlast krši ustavom garantovanu jednakost na tržištu

Puna tri meseca Republička direkcija za imovinu Republike Srbije skriva ugovor kojim je Srbija, prema zaključku Vlade, poklonila više od 97 hektara zemljišta kineskoj kompaniji Linglong.

Ugovor na osnovu kojeg je Linglong postao vlasnik skoro sto hektara nekada plodnih njiva prve i druge kategorije, a sada parcele na kojoj će se graditi fabrika automobilskih guma, potpisali su 28.03.2019. godine Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije i vlasnik kineske kompanije “Shandong Linglong Tire Co, Ltd“ Vang Feng.

Iako je potpisivanje ugovora obavljeno pred kamerama, fotoreporterima i novinarima, njegov sadržaj do sada nije objavljen. Republička direkcija za imovinu Republike Srbije oglušila se na zahtev da dostavi kopiju ugovora na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čak i nakon Rešenja Poverenika kojim joj je to naloženo.

Poverenik naložio, Direkcija za imovinu ignoriše

Grad Zrenjanin je prošle nedelje raspisao novi oglas o prodaji građevinskog zemljišta. U zoni “Jugoistok”, u kojoj se nalazi zemljište poklonjeno Linglongu, prodaju se parcele po početnoj ceni od 943,5 dinara za kvadratni metar .
Na taj način Vlada Srbije, Republička direkcija za imovinu Republike Srbije i Grad Zrenjanin krše ustavom garantovani jednak položaj na tržištu.

Član 84. Ustava Republike Srbije glasi:
“Svi imaju jednak pravni položaj na tržištu.
Zabranjeni su akti kojima se, suprotno zakonu, ograničava slobodna konkurencija, stvaranjem ili zloupotrebom monopolskog ili dominantnog položaja.
Prava stečena ulaganjem kapitala na osnovu zakona, ne mogu zakonom biti umanjena.
Strana lica izjednačena su na tržištu sa domaćim.”

Vlast Aleksandra Vučića daje ogromne privilegije stranim, velikim i bogatim kompanijama, dok se građanima i domaćim preduzećima “dere koža s leđa”, što je karakteristično ponašanje kolonijalnih i marionetskih vlasti.

Povezane vesti: