Grad Zrenjanin ignoriše pokrajinsku odluku i prikriva krivično delo

Gradska uprava grada Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu kompaniji Linglong za izgradnju skladišta neopasnog otpada uprkos tome što joj je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poništio rešenje kojim je dozvolila takvu gradnju bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Pokrajinski sekretarijat je 10. juna doneo rešenje o poništenju odluke grada da Linglong može da podiže skladište otpada bez ekološke studije, a gradska uprava je 14. juna ipak izdala građevinsku dozvolu bez izrade takve studije. Na ovaj način vlast je nastavila praksu grubog kršenja zakona u interesu kineske kompanije.

Protiv nezakonito izdate građevinske dozvole Linglongu, Građanski preokret je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Prema navodima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu RERI, koji se poziva na sprovedeni nadzor i rešenja nadležnih građevinskih inspekcija, Linglong je već izgradio skladište otpada za koje naknadno zahteva izdavanje građevinske dozvole. Drugim rečima, u toku je udruženi pokušaj te kineske kompanije i gradskih vlasti Zrenjanina da „pokriju papirima“ krivično delo nelegalne gradnje.

Advokat Marija Prijić o nelegalnoj gradnji Linglonga