SAD prepoznale problem i opasnost od botovanja u Srbiji

Biro za društvena  istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret pozdravljaju odluku američkog Stejt departmenta da u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji istakne problem botovanja kao sredstvo urušavanja demokratske javnosti.

Fabrika botova, koja je otkrivena u julu prošle godine, predstavlja formu udruženog delovanja organizatora – vladajuće Srpske napredne stranke i osoba koje su realizatori botovanja, među kojima ima javnih funkcionera i javnih službenika.

Fabrika botova krši i obesmišljava pravo građana na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

Botovanjem se mogu smatrati i „izveštavanja“ medija koja su u funkciji propagande, obmane i širenja lažnih vesti, odnosno etiketiranja i govora mržnje.

Kako bi se uspostavila sistemska i sistematična borba protiv botovanja čiji je cilj urušavanje javnosti kao osnove demokratskog društva, neophodno je doneti antibot zakon i suzbiti dalje širenje organizovanih laži, kleveta i pretnji na internetu, zloupotrebom javnog sektora i državnih resursa.

Pozivamo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da postupi po inicijativi BIRODI i Građanskog preokreta u slučaju Srpske napredne stranke, kao i Agenciju za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana, Državnu revizorsku instituciju i budžetsku inspekciju da započnu bez daljeg odlaganja istrage u okviru svojih nadležnosti protiv svih organizatora fabrika botova.

Građanski preokret i Biro za društvena  istraživanja (BIRODI) će nastaviti s insistiranjem na sistemskom sprečavanju da se slobodna reč građana Srbije potisne organizovanim aktivnostima koje uskraćuju garantovano pravo na slobodu govora i izražavanja (član 46. Ustava Srbije), kao i slobodu informisanja ( član 51. Ustava Srbije).