Naprednjačka strahovlada razgolićena u Zrenjaninu

Piše: Miroslav Samardžić

Lokalni funkcioneri i aktivisti Srpske napredne strake nisu dozvolili predsedniku Nove demokratske stranke Srbije i narodnom poslaniku dr Milošu Jovanović da se obrati svojim pristalicama u centru Zrenjanina u subotu 16. septembra. Mediji, uključujući i opozicione, uglavnom su ignorisali ovaj događaj. Detaljni opis incidenta objavio je na svom fejsbuk nalogu zrenjaninski novinar u penziji Zoran Dedić.  Video zapis postoji na fejsbuk nalogu narodnog poslanika Novog DSS-a Zorana Sandića.

Prema Dedićevom izveštaju, Jovanovića su sprečili da govori članovi Srpske napredne stranke među kojima su bili  i odbornici u gradskoj skupštini, pokrajinski poslanici, gradski funkcioneri, članovi Gradskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova, članovi nadzornih odbora… Dedić navodi da su oni nosili majce sa stranačkim obeležijima, a među okupljenim sledbenicima Aleksandra Vučića bio je i predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Svoj postupak naprednjaci su objasnili kao deo svojih stranačkih predizbornih aktivnosti. Dedić dalje navodi da su višestruko brojniji naprednjaci okružili štand i aktiviste Novog DSS-a i maltene ih sakrili od sugrađana. Kada je praćen gradskim odbornicima stranke do stranačkog štanda stigao dr Miloš Jovanović, dočekali su ga glasni uzvici naprednjaka i poruka da nije dobrodošao. Na njihove povike „odlazi“, „odlazi“, članovi Novog DSS-a dodavali su glasno „Vučiću“, „Vučiću“.

Pošto nije uspeo da ubedi naprednjake da mu dozvole da govori, Miloš Jovanović prihvatio je sugestiju čelnika Novog DSS-a u Zrenjaninu, Zorana Sandića i prošetao glavnom ulicom. Tako je stvorena mogućnost da Jovanović razgovara sa Zrenjanincima i odgovora na pitanja novinara. Dedić zaključuje da bi Jovanovićev boravak u Zrenjaninu bio manje uočljiv da ga naprednjaci nisu ometali.

Ovakav incident u Zrenjaninu nije zabeležen od obnavljanja višestranačja početkom devedesetih. Radi se o opasnoj nameri SNS-a da onemogući sve političke protivnike da javno deluju. Na taj način vladajuća stranka suspenduje Ustav i poslednje ostake političke demokratije u Srbiji.

U Zrenjaninu se redovno održavaju i sve manje posećeni protesti građana, ali naprenjaci ih nisu ometali, osim što je kažnjena profesorka Zrenjaninske gimnazije Senka Jankov zbog toga što je učenike pozvala da učestvuju na njima.

Miloš Jovanović i njegova stranka sve do skoro nisu se isticali u kritici Aleksandra Vučića, pa čak ni njegove nacionalne politike. Budući da ovaj političar i njegova stranka imaju zanemarljiv  politički uticaj, zašto su se sada našli na meti udara?

Postoji više razloga. Najpre represiju je uvek lakše afirmisati na onome ko je slab i ne može da pruži otopr. Prema Dedićevom izveštaju napredljaci su bili mnogo brojniji od Jovanovićevih pristalica.

Ali, pravi razlog je što Aleksandar Vučić, da bi ostao na vlasti, mora da ispuni sve naloge koje dobija sa Zapada. Tri su najznačajnija: priznavanje nezavisnosti Kosova, uvođenje sankcija Rusiji i likvidacija političke autonomije Republike Srpske.

Kada je razbijena Jugoslavija, Stipe Mesić je u Hrvatskom saboru rekao: “izvršio sam svoj zadatak“. Da bi Vučić u Briselu i Vašingtonu mogao nešto slično da izjavi mora najpre da preventivno neutrališe srpsku desnicu. Taj posao mu neće biti naročito težak, budući da je srpska desnica najvećim delom prorežimska i  nacionalna je samo deklarativno.

Kada je Musolinijeva fašistička Italija 1934. napala Etiopiju car Hajle Selasije je rekao:“ Danas Etiopija, sutra čitav svet“. Ta agresija bila je uvod u Drugi svetski rat.

Onemogućavanje opozicionih aktivista da građanima predstave svoj program u Zrenjaninu je opasan presedan i napad na demokratiju i ustavni poredak. Zbog toga su sve političke stranke i građani dužni da osude naprednjčko nasilje kako bi svima koji se pridržavaju Ustava i zakona bilo omogućeno da slobodno politički deluju. Odgovor mora biti jedinstven, a najglasniji moraju biti oni koji ne podržavaju politički program Novog DSS-a.

Autor je politikolog iz Zrenjanina