Podrška evropskim vrednostima, ne i Vučićevoj politici

Srbija pripada evropskom političkom prostoru, kandidat je za članstvo u Evropskoj uniji, i zbog toga je važno da što brže i u potpunosti uskladi svoju politiku s njom.

Jačanje procesa koji su svojstveni azijskim despotijama, poput gušenja podele vlasti, političkog pluralizma, medijskih sloboda i ljudskih prava, što obeležava Srbiju tokom decenijske vladavine Aleksandra Vučića, dovelo je do toga da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ne tretiraju Srbiju kao demokratsku državu s kojom se dogovara, već kao privatni posed osobe koja razume samo pritiske.

Zapadne sile će pre ili kasnije shvatiti da se sa antidemokratskim vladarom Srbije ne može graditi prosperitetna budućnost Evrope, kao što to nije moglo ni sa Slobodanom Miloševićem, kojeg su jedno vreme uvažavali, čak i nazivali „faktorom mira i stabilnosti” nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Bilo bi dobro da to shvate i svi politički akteri Srbije.

Oni koji žele da se Srbija razvije u modernu i uspešnu državu treba aktivno i nedvosmisleno da podrže usvajanje evropskih vrednosti i evropske politke u celini. Među tim vrednostima nije podrška autokrati – ni po jednom pitanju.