Nedopustive pretnje Danasu nisu iznenađenje

Jezive pretnje koje su stigle na adresu glavnog i odgovornog urednika lista Danas, a najavljuju oružani napad i masakr nad čitavom redakcijom tog dnevnog lista su nedopustive i moraju hitno biti rasvetljene, a oni koji su ih uputili strogo kažnjeni.

Takve pretnje, nažalost, nisu iznenađenje u Srbiji, jer se u njoj već godinama pogoršava ambijent za rad novinara i medija, dok istovremeno jačaju govor mržnje i verbalna agresija, koje često podstiču i nosioci najviših državnih funkcija.

Od pretvaranja suđenja za pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića u višegodišnju ujdurmu, preko nekažnjenog zaskakanja novinara od strane uniformisanih stranaca u blizini gradilišta Linglonga, do kažnjavanja redakcije KRIK-a jer je objavila činjeničnu informaciju s jednog suđenja – dug je niz primera da je “sedma sila” ozbiljno ugrožena čim pokuša da se razlikuje od režimske propagande.

Pozivamo novinare lista Danas da nastave s profesionalnim, odgovornim i blagovremenim informisanjem javnosti, uprkos brutalnim, ali ipak kukavičkim, anonimnim pretnjama.

Očekujemo da zaposleni u tužilaštvu i policiji konačno smognu snage da rade svoje poslove u javnom i opštem interesu, kako bi se smanjio broj pretnji i napada na ljude koji slobodno misle i govore.