Bez odlaganja početi s daljinskim grejanjem

Gradske toplane bi bez odlaganja morale da počnu s isporukom toplotne energije jer je to njihova obaveza po važećem zakonu, odlukama lokalnih samouprava i ugovorima koje toplane imaju s krajnjim potrošačima.

Društvo u kojem je “preporuka vlade” o odlaganju početka grejne sezone snažnija od važećih propisa i ugovora je nestabilno i neprosperitetno za život i poslovanje.

Građani Zrenjanina, kao i više drugih gradova, plaćaju daljinsko grejanje tokom cele godine i očekuju da ono počne 15. okotobra, a ne da zavisi od kaprica trenutnih korisnika državnih kabineta u Nemanjinoj i na Andrićevom vencu.

Prethodnih nedelja smo bili svedoci hvalisanja državnih i lokalnih funkcionera kako je sve spremno za grejnu sezonu, kako energenata ima dovoljno i da stanovništvo nema razloga za brigu. Hladni radijatori 16. oktobra otkrivaju da je to bila samo još jedna u nizu laži kojima nas zasipaju.

Vest na sajtu Grada Zrenjanina od pre par dana: hvalisanje – laganje

Podsećamo i da je gradskom odlukom u Zrenjaninu praktično nemoguće isključiti se sa sistema daljinskog grejanja jer je propisana obaveza da se sa zatraženim isključenjem jednog stana saglase i svi ostali stanovi u zgradi, što se pokazalo kao praktično neizvodivo. Na taj način, toplani je dodeljen status monopoliste na tržištu, a potrošači su dovedeni u nezavidan položaj jer ne mogu samostalno da odaberu način grejanja. Odlaganje početka grejne sezone je dodatan udar na njihova prava i ukupne životne uslove.