Debata o političkim organizacijama, medijima, i javnom sektoru

Građanski preokret organizuje sutra, 31. maja 2022. godine, debatu o političkim organizacijama i medijima, a zatim i o javnim preduzećima i ustanovama u Zrenjaninu.

Debate su deo inicijative “Aktivni građani” koju Građanski preokret sprovodi u nameri da podstakne javne rasprave o važnim temama koje nisu uopšte ili nisu na adekvatan način tretirane u institucijama i režimskim medijima.

Debata počinje u 18 časova u sali bioskopa CineStar, u tržnom centru Big. Moderator debate će biti Miroslav Samardžić, poznati zrenjaninski politikolog.

Agenda debate:

18:00 – 18:10 Registracija učesnika
18:10-19:40 Demokratija u Zrenjaninu: političke organizacije, udruženja, mediji
Politički sistem neke zemlje može se smatrati demokratskim ukoliko akteri imaju približno jednake mogućnosti za delovanje. U Srbiji postoji monopol vlasti jedne stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića. Takvi sistemi ne trpe opoziciju i poštovanje ljudskih prava. Zbog nedemokratskog načina vladanja, Srbija nema dinamičan ekonomski razvoj, životni standard stanovnika je nizak, postoji enormna korupcija. U autoritarnim režimima ne postoji mehanizam za ispravljanje grešaka, sve dok one ne dovedu do katastorfalnih rezulata. Takvi režimi su po prirodi izrazito centralizovani.
Medijski monopol je sastavni deo političkog monopola. U sferi medija, Zrenjanin deli sudbinu zapuštene provincije izrazito nedemokratskog i centralizovanog društva.
Kakve su političke organizacije, udruženja i mediji koje rade u takvim okolnostima? Kakve su im unutrašnje slabosti, a kakve mogućnosti za razvoj i napredak?

19:40 – 20:00 Pauza
20:00 – 21:30 Komunalna preduzeća i javne ustanove
Komunalna preduzeća u Zrenjaninu su pretvorena u partijske servise i sve su nesposobnija da obavljaju delatnosti zbog kojih su osnovana. Pokušaj da se snabdevanje pijaćom vodom obezbedi u saradnji sa privatnim “konzorcijumom” je propao. Zrenjanin značajno zaostaje i u upravljanju otpadom. Sistem daljinskog grejanja koncipiran je u socijalističkom periodu kada je grad imao moćnu industriju, a energija je bila jeftina. Sva komunalna preduzeća su neefikasna, diletantizovana, neinventivna i nezainteresovana da se menjaju, bez vizije i kapaciteta da se prilagođavaju tehnološkim promenama. Javne ustanove su pod strogom političkom kontrolom što onemogućava kulturni i društveni razvoj grada. Javne politike u ovim oblastima su nekoherentne, koncipiraju se od slučaja do slučaja, haotične su, bez strategije i ne slede javno proklamovane ciljeve.
Da li se, šta i kako može promeniti na bolje?