Parkiranje po rizli, blatu i rupama – dokle?

Usvajanjem Odluke o parkiranju (“Sl. list Grada Zrenjanina” br. 5/2017, 8/2017- ispr., 18/2009, 2/2021, 4/2021) naplata parkinga u Zrenjaninu je načelno legalizovana.

U članu 5. i članu 6. Odluke o parkiranju navodi se da je JKP Pijace i parkinzi u obavezi da jasno označi način korišćenja parkinga, da obeleži parking mesta za osobe sa invaliditetom, motore i biciklove, baš kao što piše i da je u obavezi da jasno obeleži visinu naknade i način plaćanja.

Uprkos tim odredbama, mnogi javni parkinzi su usled neadekvatnog održavanja tokom dužeg vremenskog perioda prilično devastirani, a neki od njih uopšte nisu ni bili u formi da bi mogli dalje da propadaju, prvenstveno onaj u ulici Vuka Karadžića, koji je samo nasut rizlom, nikada nije asfaltiran, a kamoli obeležen. U veoma lošem stanju je i parking u ulici dr Miroslava Tirše, prostoru koji nije saniran od prestanka rada stare pijace. Brojne rupe i ulegnuća su samo deo problema. Nepostojanje bilo kakve saobraćajne signalizacije unosi konfuziju kako među korisnicima parking prostora, tako i među sve ostale – pešake, bicikliste, korisnike lokala.

Gde je ulaz, gde parking mesto, gde prolaz za pešake? Rupe i blato nisu gratis, sve se plaća.

Kuda odlazi novac od naplate ili bar onaj deo koji se odnosi na održavanje parkirališta je pitanje na koje niko ne zna odgovor jer se tokovi uplaćenog novca ne mogu pratiti.

Iako na sajtu nadležnog JKP postoji anketa putem koje su korisnici u mogućnosti da komentarišu rad preduzeća, nije poznato da li je, kada i kako o tome obaveštena javnost putem medija, da li je i kada Gradsko veće izveštavano o rezultatima ankete, koliko je korisnika nezadovoljno i da li je nešto preduzeto tim povodom, što je takođe propisana obaveza.

Kada bi korisnici parkinga bili češće i bolje upoznati sa svim svojim pravima, i kada bi ih adekvatno koristili, verovatno bi imali manje problema s gacanjem po blatu, vožnjom slaloma po parkingu, blokiranjem vozila od strane nesavesnih korisnika i naplatom usluge koja im nije pružena.

Gradska vlast Zrenjanina u dužem vremenskom periodu ne pokazuje nameru da parkiranje uredi na način koji je u interesu građana i saobraćaja, već postojeće probleme ignoriše i zataškava. Dokle?

Milica Kovač,
arhitekta