Promena vlasti je neophodna za bolju budućnost društva i države

Detalj sa sednice održane u Zrenjaninu, u sali mesnih zajednica naselja Bagljaš

Skupština Građanskog preokreta, na sednici održanoj 17. februara 2022. godine, usvojila je Zaključak o predstojećim izborima u Srbiji:

Promena vlasti je neophodna za bolju budućnost društva i države

1. Društvo u Srbiji nije slobodno i demokratsko, a izborni uslovi ne obezbeđuju ravnopravnost kandidata.
2. Aktuelni predsednik Republike je uzurpirao ovlašćenja koja mu po Ustavu i zakonu ne pripadaju.
3. Aktuelna vlada predstavlja paravan za ličnu vlast predsednika Republike i njegove stranke.
4. Državna uprava, lokalna samouprava, javna preduzeća i javne ustanove se ne ponašaju profesionalno, nego se pokoravaju političkoj volji izvršne vlasti, a sve očiglednije i direktnoj kontroli vladajuće partije.
5. Pravosuđe ne funkcioniše, na sceni je zloupotreba policije, tužilaštva i sudova, koji često ne reaguju kada bi trebalo u javnom interesu, a promptni su u reakciji kada to odgovara izvršnoj vlasti.
6. Mediji, novinari, nevladine organizacije i pojedinci skloni kritičkom razmišljanju i slobodi govora trpe konstantan pritisak da se upodobe interesima vladajuće partije.
7. Javna scena je zagađena tabloidnošću, neistinama, klevetama i hajkama na neistomišljenike vlasti.
8. Prema najvećem broju relevantnih međunarodnih izvestilaca o stanju demokratije, Srbija je država u kojoj je zabeležen najznačajniji pad u oblasti političkih prava i građanskih sloboda tokom poslednje decenije (Fridom haus). U sličnom tonu, izrazito negativnom, govore i izveštaji o stanju korupcije, po kojoj je Srbija na svom najnižem rezultatu od kada su podaci uporedivi (Transparensi internešenal). Na dramatično loše stanje u medijima ukazali su i “Reporteri bez granica”.
9. Aktuelna vlast poklanja, rasprodaje i uništava prirodna bogatstva, sklapa štetne aranžmane s kompanijama koje koriste prljave tehnologije i ugrožavaju životnu sredinu i zdravlje ljudi.
10. Godinama unazad pogoršavaju se uslovi za život, rad i poslovanje u Srbiji, zbog čega joj se drastično smanjuje broj stanovnika, a demografska struktura joj je sve lošija.

Zbog svega navedenog, Građanski preokret podržava političke promene i poziva građane Srbije da im doprinesu na predstojećim izborima, a po potrebi i vaninstitucionalno – protestima i građanskom neposlušnošću. Ako želimo bolju budućnost za svoje društvo i svoju državu, promene su neophodne.

Građanski preokret izabrao je nov Glavni odbor Udruženja

Skupština Građanskog preokreta je na jučerašnjoj sednici usvojila izveštaj o radu u 2021. godini, godišnji finansijski izveštaj, plan rada u 2022. godini, a izabrala je i novi sastav Glavnog odbora. Za članove Glavnog odbora izabrani su: Bojan Kojičić, Dragana Popović, Branislav Ivin, Svetlana Jeremić, Rastko Stefanović, Danka Ječmenica, Ljubomir Popović, Predrag Đurđev, Dragana Borović, Miljan Vuković, Zorica Čordašić, Ivan Živkov, Valentina Stojkov, Željan Popov,  Milica Kovač, Dušan Kokot i Miodrag Bogunović.