Rodoljub Šabić: Živimo u bukvalno zdrobljenom društvu

Juče je u Zrenjaninu održana radionica o građanskim pravima na kojoj je gost-predavač bio Rodoljub Šabić, advokat i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Šabić je okupljenim građanskim aktivistima objasnio šta donose predložene izmene zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a komentarisao je i nacrt zakona o unutrašnjim poslovima.

On je savetovao da se koristi jedna od retkih pozitivnih promena u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tako što će se od poverenika masovno zahtevati pokretanje prekršajnih postupaka protiv organa vlasti koji ne ažuriraju na mesečnom nivou svoje informatore o radu.

Radionica je održana u biznis sali Hotela Vojvodina

Odgovarajući na pitanja prisutnih, Šabić je izrazio uverenje da je aktuelna vlast bukvalno zdrobila društvo, da je korupcija iz godine u godinu sve veća, a da je građanski aktivizam neophodan i nenadoknadiv u borbi za demokratsko društvo.

Šabić je podsetio i na neke mudrosti iz antičkog doba, na onu grčku da se idioti ne bave politikom i na rimsku da se robovi ne bune, da to mogu samo slobodni građani.

Radionicu je organizovao Građanski preokret, u okviru svoje inicijative “Aktivni građani”.

Skraćeni snimak radionice

Ako želite da uzmete učešće u inicijativi “Aktivni građani”, ovde se možete prijaviti: