Kome zakon leži u topuzu…

Moje pismo gradonačelniku Zrenjanina:

Gradonačelnik Zrenjanina bi morao da se javno izjasni – da li je i njemu, kao i “nepoznatim osobama” na glavnom gradskom trgu, u prošli četvrtak, važnija filharmonijska predstava, to jest predstava o (fil)harmoniji, od prava građana da mirno stoje, okupljeni, držeći neke poruke u svojim rukama? Ili, ako je “nepoznatim osobama” smetalo ono što je pisalo na tim porukama, da li je gradonačeniku važnija predstava filharmonije od najvećeg životnog problema Zrenjaninaca?

Pod pretpostavkom da su “nepoznate osobe” samo ljubitelji popularne izvedbe klasične muzike, koji im to zakon leži u topuzu, ako ne nedavno usvojeni “Zakon o neometanom uživanju u (fil)harmonijskim predstavama”? Bio to ovaj ili onaj zakon – da li je gradonačelnik kontaktirao Policijsku upravu Zrenjanina kako bi proverio da li su te osobe uopšte ovlašćene da nadziru sprovođenje bilo kog zakona, pa makar i pomenutog?

Ako je proverio pa utvrdio da nisu bili ovlašćeni – gradonačelnik bi morao javno da saopšti šta će učiniti da na ulicama Zrenjanina ne zavlada zakon topuza koji, jasno je, poništava svaki drugi zakon. Jer kutija je, gradonačelniče, otvorena, videli smo kako se neko mača latio i trag za sobom ostavio. Ako je budete brzo zatvorili, ostaće unutra (kao i u onoj mitskoj) jedino što je u njoj bilo vredno – nada.

Možda je ovo obraćanje moglo i jednostavnije, na primer: svakom njegov trag pa nek vidi šta će s tim, ali – KOME TO zakon leži u topuzu??

Branislav Ivin, Zrenjaninac

Ovo pismo gradonačelnku autor je prethodno ponudio lokalnom listu “Zrenjanin”, koji ga nije objavio.