„Državni ping-pong sa građanima“

U emisiji “Državni ping-pong sa građanima” možete saznati kako će izgradnja i puštanje u rad fabrike automobilskih guma Linglong uticati na životnu sredinu i vodosnabdevanje u Zrenjaninu, takozvanom gradu žednih, koji već decenijama ima nerešiv problem sa vodom, te koje su sve procedure prekršene i kakvu će štetu građani Srbije pretrpeti zbog trgovine države i stranih investitora, kao i šta sve država prikriva od nas, pa je sve u vezi Linglonga obavijeno velom tajni.

Emisija je nastala u okviru inicijative “Građani imaju moć” koju sprovode CRTA, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Partneri za demokratske promene. Premijerno je emitovana na televiziji N1 Srbija 23.juna 2021. godine. Autori emisije su Jovana S. Polić i Olivera Milenković, a izvršna produkcija je Audio i video produkcija JSP.

U Zrenjaninu, na 97 hektara poklonjenje zemlje, bez dozvole za gradnju, niče kineska fabrika guma – Linglong. Ovaj industrijski gigant već je prekršio nebrojeno zakona i procedura, od kojih neke podrazumevaju i krivičnu odgovornost, uz, tvrde stručnjaci, klimoglav države Srbije. Već više od godinu dana traje bitka građanskih aktivista i stručnjaka sa državom Srbijom, koja kinesku kompaniju ne samo što ne sakcioniše, već nagrađuje državnom pomoći koja je do sad veća od 83 miliona evra.