Održana debata o “fabrici žednih”

U javnoj debati koju su u Zrenjaninu organizovali Građanski preokret i Pravo na vodu, uz podršku Crte, profesor Tehnološkog fakulteta Vladimir Pavićević rekao je da mu nije jasno zbog čega velike svetske kompanije nisu rešile problem u Zrenjaninu: „šta je razlog ne znam, pretpostavljam da je više razlog do politike nego do struke ali ni to ne mogu da tvrdim“.

Autorka studije „Fabrika žednih“ Iskra Krstić rekla je da je u Zrenjaninu bilo mnogo „bezuspešnih pokušaja rešenja problema“, i da i dalje nije jasno zbog čega problem još nije rešen – da li je to stvar struke ili politike.

Novinarka „Danasa“ Miroslava Pudar rekla je da se za loš kvalitet vode znalo još od kraja 1950-ih godina, kada se o tome nije javno govorilo, ali su rađena istraživanja i projekti, i planirala se izgradnja „fabrike vode“.

Dušan Kokot, aktivista Građanskog preokreta, rekao je da vodosnabdevanje Zrenjanina danas nije dobro zbog „političke odgovornosti“, a zatim pozvao građane da uzmu stvari u svoje ruke jer “nema ko drugi”, a da oni koji su napravili problem ne mogu dovesti do njegovog pozitivnog rešenja.

Debatu je pratilo oko 50 građana, a bilo je i nekoliko desetina novinara, snimatelja i policajaca u civilu.

Zrenjaninci koji su došli na debatu