Gradska uprava je gradska sramota

Nedavno je Srbijom odjeknula vest da je novi načelnik Odeljenja komunalne milicije u Zrenjaninu Nemanja Malinić bio u grupi uhapšenih huligana koji su 12. oktobra 2010. u Đenovi izazvali prekid fudbalske utakmice između reprezentacija Italije i Srbije. Vest da je “navijač” s problematičnim ponašanjem sada na čelu komunalnih čuvara reda jeste prst u oko zdravoj pameti, ali je samo jedan u nizu skandaloznih zaposlenja i postavljenja u Gradskoj upravi grada Zrenjanina. Javnosti je, na primer, promakla činjenica da je Malinić u prethodnom periodu bio na mestu šefa Odseka za društvenu brigu o deci?!

Poslednji put se u nacionalnim medijima o zapošljavanju u Gradskoj upravi grada Zrenjanina opširnije izveštavalo kada je 2008. godine uhapšen tadašnji gradonačelnik Goran Knežević. On je u svojoj odbrani istakao da su mu krivičnu prijavu sastavljali policijski inspektori čije supruge nije hteo da zaposli u gradskoj upravi, a da su one primljene na posao odmah nakon njegovog hapšenja. Jedna od onih koje je Knežević pomenuo u svom iskazu pred sudom je Nikolina Šerfeze, danas na mestu zamenika načelnika Odeljenja za finansije. Interesentno je da sada u Gradskoj upravi grada Zrenjanina, na mestu načelnika Odeljenja za ljudske resurse, radi Đina Darijević, supruga branioca Gorana Kneževića u tom sudskom postupku.

Po nepisanom pravilu, nakon promene vlasti, nova politička garnitura dovodi svoje ljude u Gradsku upravu, a zatečene integriše u svoje političke redove ili ih sklanja na niže pozicije, po nekim “budžacima”, da ne smetaju. Otkaz niko ne dobija pa je gradska kuća odavno tesna za sve zaposlene, zbog čega su im kancelarije raspoređene na nekoliko gradskih lokacija.

Osim sina načelnice Gradske uprave Jasmine Malinić, u Gradskoj upravi grada Zrenjanina platu primaju, i s ugovorima o radu na neoređeno vreme penziju čekaju, bivši republički poslanik Srpskog pokreta obnove i pomoćnik gradonačelnika u vreme vlasti Demokratske stranke Zorica Denda, bivši član “opštinske vlade” i pomoćnik gradonačelnika iz doba vlasti Demokratske stranke Imre Fazekaš, supruga bivšeg predsednika Republičke izborne komisije Predraga Grgića, supruga bivšeg gradonačelnika i aktuelnog državnog sekretara Ivana Bošnjaka (SNS), brat bivšeg gradonačelnika Čedomira Janjića (SNS), bivši pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić (SNS) i Dragan Ćapin (SNS)…

Kako se zapošljava i napreduje u Gradskoj upravi grada Zrenjanina najslikovitije govori primer Pera Pilipovića iz Elemira. Njega je, kao neškolovanog partijskog aktivistu, na mesto opštinskog portira zaposlio Srpski pokret obnove kada je vlast u gradu preuzela koalicija Zajedno 1996. godine. Posle 2000. godine Pilipović prelazi u Demokratsku stranku i dolazi na čelo Upravnog odbora Fonda za naftnu rentu (što je bilo mesto na kojem se odlučivalo o potrošnji milionskih iznosa), da bi nakon 2012. godine i prelaska u Srpsku naprednu stranku dogurao do člana Gradskog veća. Trenutno “odmara” na radnom mestu u Odseku za ruralni razvoj, a supruga mu je takođe zaposlena u Odseku za mesne kancelarije.

Diogen je s fenjerom u ruci u sred bela dana gradskim ulicama tražio čoveka, a veća muka bi mu bila da pronađe radnika zrenjaninske gradske uprave koji do posla nije došao preko partije, rodbine ili možda bunga-bunga žurke. Mnogi od njih stručno i savesno obavljaju svoje poslove, ali zbog načina na koji su primljeni ćute i trpe “kolege” koji su nestručni, bahati i lenji. Vrana vrani oči ne vadi, a svi su do posla došli “preko nekog”. Zbog ovakve prakse svih dosadašnjih vladajućih garnitura i zavere ćutanja i trpljenja među zaposlenima, najviše ispašta grad koji umesto profesionalne i stručne administracije ima upravu koja se slobodno može nazvati gradskom sramotom.

Na sednici Skupštine grada Zrenjanina 31.03.2021. godine, usvojena je Deklaracija o ulozi funkcije upravljanja ljudskim resursima, u kojoj je definisano da će “Grad Zrenjanin kontinuirano razvijati, proširivati i unapređivati organizaciju, ulogu, značaj i kapacitete za sprovođenje funkcije upravljanja ljudskim resursima kako bi bio prepoznatljiv po transparentnom popunjavanju radnih mesta, koje će omogućiti angažovanje stručnog i profesionalnog osoblja, na osnovu vrednosti i kompetentnosti”. Zvuči kao loš vic, zar ne?