40 prijavljenih smradova za prvih mesec dana

Posle mesec dana korišćenja veb aplikacije za mapiranje komunalnih problema pod simboličnim nazivom “PRIJAVI SMRAD” građani su evidentirali 40 komununalnih problema na teritoriji grada Zrenjanina iz osam različitih oblasti (neispravna voda, zagađeni vazduh, komunalna buka, divlje deponije, saobraćaj, napušteni objekti, neprimereni grafiti i ostali problemi).

Najviše komunalnih problema je prijavljeno iz oblasti saobraćaja: blokirane ulice, ogromne rupe i ulegnuća na putevima koje se ne rešavaju više meseci, problemi sa signalizacijom i nedostatkom saobraćajnih znakova i ležećih policaja u zoni škola, bahati vozači, ogromne gužve i nepregledne kolone vozila na kružnom toku kod velike pijace, nepregledne raskrsnice i slično.

Na drugom mestu su ”ostali smradovi”: poplavljeni pothodnik u ulici Prilepski red, zapuštena dečija igrališta, placevi i druge površine, izlivena voda iz šahtova više nedelja, neobezbeđene i neobeležene rupe blizu trotoara gde prolaze prolaznici i slično. Slede napušteni objekti, oronule zgrade i trafike, koji se godinama ne popravljaju.

U vezi s neispravnom vodom su prijavljeni problemi sa havarijama i nestašicama vode više sati u Zrenjaninu na Bagljašu, problemi sa izlivanjem gradske kanalizacije, smradom otpadnih voda i fekalija u reki Begej, kao i postojanje neispravne vode u naseljenim mestima Banatski Despotovac i Melenci.

Divlje deponije postoje na mestima kuća za stanovanje nedaleko od dečijeg igrališta, prolazu na Žitnom trgu i staroj pijaci. Zagađen vazduh je prijavljen na 2 mesta, a neprimeren grafit koji nije uklonjen već 9 godina na jednom mestu.

Karakteristika većine prijavljenih komunalnih problema je višednevno, višemesečno, a nekad čak i višegodišnje nerešavanje i može se reći da ono predstavlja sistemski problem.

“Građanski preokret” poziva sve građane na teritoriji grada Zrenjanina da i dalje nastave sa unosom informacija o komunalnim problemima u aplikaciji “prijavi smrad”, kako bi pratili njihovu učestalost i strukturu, i podstakli gradske institucije da ih rešavaju.

Za unos elemenata na kartu, potrebno je izvršiti registraciju sa validnom e-mail adresom, a zatim sa navedene e-mail adrese aktivirati nalog za pristup interaktivnoj web mapi. U okviru aplikacije, koristeći zoom-in i zoom-out funkcije ili ugrađeni GPS prijemnik na telefonu, svako može da odabere lokaciju koju prijavljuje, opiše vrstu problema i da priloži fotografiju ili video zapis.

Povezana vest: