Aplikacija “PRIJAVI SMRAD” na raspolaganju Zrenjanincima

Na konferenciji za novinare Građanskog preokreta predstavljena je veb aplikacija “PRIJAVI SMRAD” koju od danas mogu da koriste stanovnici Zrenjanina.

O aplikaciji je govorio Miodrag Bogunović, član Upravnog odbora Građanskog preokreta.

Aplikacija “PRIJAVI SMRAD” je namenjena prijavljivanju, prikupljanju, prikazivanju i analizi komunalnih problema. Može joj se pristupiti preko internet portala Građanskog preokreta.

U okviru aplikacije, koristeći zoom-in i zoom-out funkcije ili ugrađeni GPS prijemnik na telefonu, svako može da odabere lokaciju koju prijavljuje, opiše vrstu problema i da priloži fotografiju ili video zapis.

Miodrag Bogunović

Za dodavanje pojedinačnog ”smrada” postoji osam opcija i to za: neispravnu vodu, zagađeni vazduh, komunalnu buku, divlje deponije, saobraćajne probleme, napuštene objekte, neprimerene grafite i ostale probleme.

Za sve unete informacije o različitim ”smradovima”, klikom na odgovarajuću ikonicu može se izvršiti uvid u detaljnije podatke o kategoriji, mesnoj zajednici, adresi, fotografiji, datumu kreiranja i opisu problema.

Nakon izvesnog vremena, aplikacija će jasno pokazati učestalost i strukturu problema koje građani prijavljuju, a biće i vidljivo da li se, kako i koliko brzo prijavljeni problemi rešavaju.

Veb aplikacija “PRIJAVI SMRAD” je nastala u saradnji Građanskog preokreta sa GIS udruženjem Srbije, koje se bavi ostvarivanjem ciljeva u oblasti profesionalizacije, promocije, primene i razvoja geografskog informacionog sistema (GIS-a).

Miodrag Bogunović se osvrnuo i na ponovni rad postrojenja za preradu pijaće vode u Zrenjaninu. Preneo je stav Građanskog preokreta da je u pitanju nezakonito uključenje “fabrike vode” u komunalnu delatnost vodosnabdevanja. Od 2015. godine do sada iz posla je izašao nosilac konzorcijuma koji je izabran u javnoj nabavci – italijanski Zilio, svi ugovoreni rokovi su prekršeni, a umesto privatnog kapitala u to postrojenje su ugrađene desetine miliona budžetskog novca. Zdravstvene i komunalne probleme treba rešavati, ali ne smemo dozvoliti da nam praksa postane da ih rešavamo kriminalnim poslovima – poručio je Bogunović i dodao da će Građanski preokret nastaviti da se angažuje na ovom pitanju kroz Inicijativu “ZAJEDNO DO VODE” i insistiranjem da pravosudni organi urade svoj posao.