Brže, jače, bolje – smrad nas kolje

Sinoć je u centru Zrenjanina, pred oko hiljadu okupljenih građana, započeta akcija “Da smradovi odu”.

Na početku je Ljubomir Popović pročitao zahteve koje Građanski preokret upućuje Gradskoj upravi Zrenjanina i pozvao okupljene da ih svojim potpisom podrže. Zahtevi su da se obustavi ujdurma u vezi s “fabrikom vode” za piće i da se polože računi za taj petogodišnji fijasko, da se trajno zabrani rad lokalne kafilerije koja emitovanjem intenzivnih smradova maltretira građane, da se ponište sve građevinske dozvole izdate investitoru Linglong i zabrane dalji radovi na zgradnji te fabrike guma, kao i da gradska uprava počne da radi u interesu građana, a ne po diktatu vladajuće partije.

Nakon iznetih zahteva, okupljenima se obratio “Smrda, Zrenjaninac iz budućnosti”. U pitanju je bio performas – lutka obučena u auto-gume, sa zaštitnom (gas) maskom na glavi i balonima s prljavom vodom u rukama. Smrda je naglasio da je vrlo napredan: može da pije otrovnu vodi i udiše otrovan vazduh, da jede plastiku, da živi bez mozga i muda, bez potomaka…

Smrda, Zrenjaninac iz budućnsti

Podršku akciji pružio je i Pokret ujedinjenih fantoma. Kopredsednici pokreta, Miljan Čičić i Milan Pernat naglasili su da sav smrad u gradu potiče od gradske vlasti, za koju je “kafilerija parfimerija” i da “dok gradom upravlja Knežević Goran ni jedan tender neće biti sporan”. Fantomi su naglasili potrebu jedinstva Zrenjaninaca u borbi protiv truleži aktuelne vlasti i obećali da će podržati svaki iskren bunt protiv nje.

PUF na bini

Podršku akciji Da smradovi odu i aktivnostima Građanskog preokreta pružio je i Zrenjaninski socijalni forum. Pismo Miroslava Samardžića, poznatog zrenjaninskog politikologa koji zbog zdravstvenih razloga nije prisustvovao skupu, pročitala je Dragana Popović.

Na kraju se okupljenima obratio Dušan Kokot koji je istakao da se Građanski preokret iznetim zahtevima ne obraća ni državnoj ni gradskoj vlasti koje su nelegitimne i proizašle iz nedemokratskih i neslobodnih izbora s malim odzivom birača do kojih se došlo pretnjama, ucenama, potkupljivanjem, podmićivanjem, manipulacijama i laganjem.

Govor Dušana Kokota

Zahteve ne šaljemo uzurpatorima vlasti, već gradskoj upravi koja bi trebalo da je stručni organ, koja se ne bira na izborima i koja bi trebalo da vodi računa o zakonitosti odluka bilo koje vlasti – rekao je Kokot. Zaposlenima u upravi je poručio da ne treba da budu saučesnici u zločinu nad gradom koju aktuelna vlast sprovodi, a koja će pasti kao i sve prethodne.

Skup je obeležio i problem s ozvučenjem koji je počeo baš pred početak govora. Dragana Popović, voditelj programa, u jednom trenutku je, izvinjavajući se prisutnima, konstatovala da su zvučnici previše blizu gradskoj kući pa je smrad ušao i u audio-kablove.

Lokalni naprednjaci su poslali nekoliko provokatora koji su sve vreme dobacivali govornicima parole u stilu da je akcija uzaludan posao. Prisutni su ih ignorisali.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo “nećemo da dočekamo sudbinu Bejruta”, “brže, jače, bolje, smrad nas kolje” i slične. Na vratima gradske kuće ostavljen je transparent “zagonetka: pio aflatoksin pa bi i druge da truje?”

Na licu mesta prikupljeno je oko 200 potpisa podrške, a nastaviće se na internetu.

Prikupljanje potpisa podrške zahtevima Građanskog preokreta