Najavljeni paneli, tribine, ulične i online akcije

Dušan Kokot, predsednik upravnog odbora Građanskog preokreta, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predstojeće aktivnosti udruženja.

U okviru Inicijative “Zajedno do vode”, Građanski preokret će organizovati nekoliko panel diskusija sa građanima, a prva je u subotu 22. avgusta. Ovog puta će panelisti biti i gosti iz partnerskih udruženja iz Niša, Požarevca, Bečeja i Vrbasa. Neka od tih mesta su takođe imala ili imaju probleme s vodosnabdevanjem. Neka nemaju taj problem, ali imaju neke druge u vezi s kapitalnim komunalnim investicijama. Biće korisno razmeniti mišljenja i iskustva s njima. Nakon panela u avgustu i septembru, Građanski preokret planira veliku tribinu u oktobru, uz učešće eksperata za vodosnabdevanje i investicije.

Najaktuelnije što se mora raspraviti je status ugovora između investitora u takozvanu “fabriku vode” i JKP “Vodovod i kanalizacija” odnosno Grada Zrenjanina. Svima je jasno da su istekli i ugovor i svi njegovi aneksi, da on nije realizovan, ali niko nije objavio da više nije na snazi. Takođe, saznali smo da je došlo do vlasničke transformacije graditelja tog “skadra na Bojani”, tako da italijanski investitor više nije italijanski, sad je navodno izraelski.

Najveći skandal je to što grad, odnosno svi mi i ovog trenutka tom propalom postrojenju plaćamo vodu.

Dokument koji potvrđuje plaćanje “prečišćene” vode nakon 1. jula

Iz budžeta grada, za period nakon 30. juna, izdvaja se 4 miliona i 360 hiljada dinara za isporučenu prečišćenu vodu, a svi znamo da je još 3. jula prestalo snabdevanje iz tog postrojenja, kao i da voda nikada nije bila prečišćena, odnosno ispravna za piće. Od 29. aprila do danas iz budžeta Grada Zrenjanina poklonjeno je tom postrojenju preko 58 miliona dinara za navodno prečišćenu vodu. To je skandalozni kriminal gradske vlasti!

Građanski preokret pokreće i akciju “Da smradovi odu”, a njen početak je 21. avgusta ispred gradske kuće, u 20 časova.

“Okupljamo se ispred Skupštine grada jer smatramo da je uzrok svih smradova loš rad, a u nekim slučajevima nerad vlasti. Opasnost od zagađenja iz Linglonga, smrad vode iz slavina, smrad vazduha oko kafilerije, smrad divljih deponija i zagađenog Begeja nadmašen je smradom truleži političkih komesara koji su prisvojili ovaj grad i ovo društvo. Ne ostaje nam ništa drugo nego da se pobunimo, da budemo brojni, da budemo glasni i da ne prestajemo s pritiskom i zahtevima da oni koji rade u državnoj i lokalnoj samoupravi postupaju po savesti i zakonu, u interesu stanovnika ovog grada, a ne po volji i u interesu vladajuće stranke” – istakao je Kokot.

Akcija “Da smradovi odu” se neće završiti jednim uličnim okupljanjem, nego će biti nastavljena u različitim oblicima i na ulicama i na internetu.