Martinović da se izvini Birou za društvena istraživanja

Građanski preokret osuđuje izjavu šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića koji je rezultate istraživanja Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) nazvao “opasnom pojavom s elementima krivičnog dela”.

Radi se o nedopustivom pritisku na istraživače koji godinama čestito rade svoj posao u skladu s najvišim naučnim standardima. Martinović bi morao da se izvini zbog onog što je izgovorio, a bilo bi poželjno i da nauči kako izgledaju sociološka istraživanja.

Da izjava Aleksandra Martinovića nije slučajnost, već politika Srpske napredne stranke, vidi se iz autorskog teksta predsednika Srbije Aleksandra Vučića „Elita i plebs“ kojim je pokušao da na sarkastičan i populističko-demagoški način ospori činjenicu da njegova vlast podršku crpi prvenstveno iz najneobrazovanijeg i ostarelog dela stanovništva. Takvo ponašanje i takav rečnik predsednika republike su nedopustivi u modernom, demokratskom društvu.

Podršku, a ne hajku, zaslužuju svi koji razmišljaju i govore kritički, ponašaju se u skladu sa svojim obrazovanjem i moralom, a ne prema volji i očekivanjima vlastodržaca.