Vučić da izađe iz uloge srednjovekovnog vladara

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se obraćanjem Saboru Srpske pravoslavne crkve i izjavama nakon toga predstavio u svetlu srednjovekovnog vladara Srba prvoslavaca, što je daleko od njegove ustavne uloge šefa svetovne države čiji su ravnopravni građani i pripadnici svih drugih nacionalnosti, svih drugih veroispovesti i nevernici.

Posebno je skandalozna izjava doskorašnjeg predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da su Vučić, Patrijarh Irenej i on “došli do saglasja kako je važno da se održi dijalog (o Kosovu) i da on ne treba da se vodi posredstvom javnosti, jer to unosi još više problema, već da se vodi u otvorenoj diskusiji u ovom formatu”.

Srbija tokom mandata Aleksandra Vučića sve više pokazuje atribute srednjovekovne apsolutističke monarhije u kojoj se državničke odluke donose u krugu privilegovanih vladarsko-crkvenih staleža, bez uvažavanja prava javnosti da o njima čak i zna, a kamoli da odlučuje.

Građanski preokret poziva na momentalno obustavljanje takvog ponašanja nosilaca državnih funkcija i njihovo privođenje poznaniju pozitivnog prava i modernoj, građanskoj demokratiji.