Peticija za smenu ministra Mladena Šarčevića

Građanski preokret je pokrenuo peticiju kojom se zahteva hitna smena ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića. Tekst peticije glasi:

Odlukom Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, doktorska disertacija Siniše Malog, aktuelnog ministra finansija, proglašena je za plagijat i pokrenut je postupak neopozivog poništavanja njegove diplome.

Izjava ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da on “da je šef Siniši Malom, ne bi mu dao da podnese ostavku” je nipodaštavanje Univerziteta u Beogradu i predstavlja težak udarac na temelje obrazovanja u Srbiji. Tom izjavom, ministar prosvete ruši sve ono što bi morao da gradi i brani. Ponizio je profesore, nastavnike, učitelje, vaspitače, sve one koji nove generacije uče moralu, istini, pravdi i poštenju.

Za Mladena Šarčevića odluka Univeziteta u Beogradu predstavlja “otvaranje Pandorine kutije iz koje će da ispliva gomila slučajeva“. Ministar prosvete bi morao da zna da takva kutija nije Pandorina, već kutija istine. Njegov posao je da tu kutiju otvara čak i kada to niko drugi ne želi.

Mladen Šarčević je pljunuo u lice svima koji uče decu i mlade da ne varaju i da samostalno rešavaju svoje zadatke. Zato njegova smena nije pitanje opstanka konkretnog pojedinca na javnoj funkciji, već pitanje važnog principa.

Mladen Šarčević nije šef Siniši Malom, ali mi, građani Srbije, jesmo šefovi svakom ministru. Zahtevamo da on bude hitno smenjen, zajedno s ministrom plagijatorom Sinišom Malim.

Pozivamo sve građane koji smatraju da obrazovanje, nauka i tehnološki razvoj Srbije moraju da budu zaštićeni od ministra koji podržava krađu intelektualne svojine i relativizuje temeljne moralne vrednosti, da potpišu ovu peticiju.

Podelite link ka peticiji kako bi je što više ljudi videlo i potpisalo: