Nova žalba protiv Grada Zrenjanina zbog Linglonga

Građanski preokret je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave grada Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskom investitoru Linglong dozvoli izgradnju skladišta neopasnog otpada bez izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

U pitanju je ponovljeni postupak jer je Pokrajinski sekretarijat poništio prethodnu, istovetnu odluku Grada Zrenjanina.

I u ponovljenoj odluci gradske vlasti Zrenjanina nisu utvrdile činjenično stanje na gradilištu, povredile su pravila postupka i prekršile su Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu.

Gradska uprava grada Zrenjanina nije pribavila izveštaj nadležne građevinske inspekcije o tome da li je objekat o kojem se odlučuje u međuvremenu sagrađen, a prema izveštajima iz medija inspekcija je upravo to konstatovala tokom vanrednog nadzora gradilišta po prijavi Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu RERI.

Rešenje o dozvoli Linglongu da gradi bez ekološke studije na sebi ima datum 12. juli, a obaveštenje o tom rešenju bilo je vidljivo u digitalnom i štampanom izdanju nedeljnika „Zrenjanin“ koji se pred čitaocima pojavljuju četvrtkom, u ovom slučaju 11. jula. Na taj način prekršen je zakon koji nalaže da se javnost obaveštava nakon, a ne pre donetog rešenja.

Gradske vlasti Zrenjanina ni ovog puta nisu uvažile argument da je za fabriku autoguma neophodna izrada celovite, integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, već nastavljaju praksu kojom omogućavaju Linglongu da veštačkim cepkanjem svog projekta na delove sakrije ključne informacije o štetnim posledicama izgradnje te fabrike na zdravlje ljudi i životnu sredinu.