Žalba protiv Grada Zrenjanina zbog Linglonga

Građanski preokret je podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv odluke Gradske uprave grada Zrenjanina kojom se kineskoj kompaniji Linglong dozvoljava izgradnja skladišta neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji Linglong da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Žalbom se traži poništenje te gradske odluke i utvrđivanje nenadležnosti Grada Zrenjanina da odlučuje o takvom zahtevu Linglonga.

U žalbi je istaknuto da je neophodna izrada celovite, integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike autoguma Linglong, što kineski investitor već godinama izbegava, uz svesrdnu pomoć državnih organa Srbije, veštački prikazujući svoju gigantsku fabriku kao skup manjih objekata na istoj parceli.

Ukoliko Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine odbaci žalbu i odluka Grada Zrenjanina postane pravosnažna, Građanski preokret će podneti tužbu Upravnom sudu, pred kojim se već vode dva postupka zbog prethodno datih saglasnosti Linglongu na parcijalne ekološke studije.

Žalba protiv Gradske uprave grada Zrenjanina