Direktor Zrenjaninske gimnazije da objasni suspenziju profesora

Pozivamo direktora Zrenjaninske gimnazije Milana Radakovića da predoči javnosti sve detalje u vezi sa suspenzijom profesora sociologije Senke Jankov.

Javnost ima pravo da zna zbog čega je ugledna zrenjaninska profesorka udaljena s posla, ko je inicirao suspenziju i na koji način je sproveden postupak utvrđivanja njene navodne odgovornosti za kršenje zakona.

Prema do sada dostupnim informacijama, Senki Jankov se na teret stavlja kršenje člana 113. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji glasi “u ustanovi je zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe”.

View Post

S obzirom na to da javnosti nije poznato da se gospođa Jankov bavi stranačkim radom, opravdana je sumnja da se radi o zloupotrebi zakona po narudžbi aktuelne vlasti, kako bi se zastrašili prosvetni radnici koji učestvuju u protestima građana protiv nasilja.

Vlast Srpske napredne stranke već dugo sve građane koji neguju kritičko razmišljanje i koriste ustavno pravo na slobodu govora, bez obzira da li su u pitanju novinari, članovi nevladinih organizacija, naučnici ili umetnici, tretira kao opoziciju, optužujući ih za rad protiv države. Opasno je po društvo ako je taj nakaradni način razmišljanja zavladao i među direktorima škola.