Naprednjaci uskratili Zrenjaninu „drvo prijateljstva“

U okviru regionalne akcije „Drvo prijateljstva“ juče je posađeno više od 800 stabala u Podgorici, Nikšiću, Beogradu, Boru, Smederevu, Sarajevu, Skoplju, Prištini, Peći, Tirani i Zenici.

To je treća akcija koju od 2020. godine sprovodi Evropski fond za Balkan (EFB) u saradnji s lokalnim partnerima, a cilj joj je podizanje svesti o individualnoj odgovornosti u borbi protiv zagađenja životne sredine.

Osim simboličkog i motivacionog značenja koju ova akcija ima, organizatori njenim istovremenim sprovođenjem u većem broju gradova žele da ojačaju saradnju u regionu i ukažu na rastući problem zagađenja vazduha u njemu.

Evropski fond za Balkan je želeo da ove godine i Zrenjanin bude obuhvaćen akcijom „Drvo prijateljstva“, ali do toga nije došlo zbog izostanka saradnje od strane gradske vlasti.

Građanski preokret, kao lokalni partner akcije, stupio je pre mesec dana u kontakt s JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin kako bi došao do informacije na kojim lokacijama je potrebna sadnja drveća i koje vrste bi trebalo posaditi. Iz tog preduzeća je stigao odgovor od Aleksandre Magazin, rukovodioca rasadnika, u kojem je navela da postoji potreba da se u parku Plankert zasadi sedam vrsta, ukupno 20 stabala.

Prvi odgovor iz “Čistoće i zelenila”

Samo nekoliko sati kasnije, odgovor je stigao i od direktora JKP „Čistoća i zelenilo“ Nemanje Milinkovića, koji je naveo da to preduzeće nije nadležno za odabir vrsta i broja sadnica koja se sade na javnim zelenim površinama i da zbog toga ne može da pruži tražene informacije.

Odgovor direktora “Čistoće i zelenila”

Građanski preokret se potom obratio gradonačelniku Zrenjanina. Od njega je tražena informacija gde se u Zrenjaninu i šta može saditi, uz ponovljeno objašnjenje koja akcija je u pitanju i kakvi su odgovori stigli iz „Čistoće i zelenila “. Na mejl koji mu je upućen 4. novembra, ni gradonačelnik niti bilo ko drugi iz gradske uprave nije odgovorio.

S obzirom na to da su i direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Nemanja Milinković (SNS) i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura (SNS) prethodnih nedelja učestvovali u nekoliko akcija pošumljavanja, kao i u nešto ranijem sađenju drveća koje je Zrenjaninu donirala kompanija Linglong, izvesno je da raspolažu informacijama koje su od njih tražene. Zato smatramo da su svesno i namerno uskratili Zrenjaninu pridruživanje akciji „Drvo prijateljstva“, pokušavajući da politički monopolišu čak i sadnju drveća.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura (sasvim desno), direktor “Čistoće i zelenila” Nemanja Milinković (u kačketu Linglonga) i pokrajinski poslanik SNS Darko Bađok, rado prihvataju sadnice od kineskog proizvođača autoguma, ali ne žele od evropskih fondova