Izmene zakona o eksproprijaciji su neprihvatljive

Predložene izmene zakona o eksproprijaciji predstavljaju udar na privatnu svojinu građana i ustavom garantovanu pravnu sigurnost.

Nedopustivo je da vlada dobije diskreciono pravo da netransparentno, bez unapred propisanih kriterijuma, proglašava projekte od posebnog značaja, i da to postaje osnov za ekproprijaciju po hitnom postupku bilo čije imovine.

Srbija je prethodnih godina postala država u kojoj se privatni dogovori Aleksandra Vučića s autoritarnim vođama drugih zemalja pretvaraju u zakone i proglašavaju projektima od nacionalnog značaja, poput izgradnje Beograda na vodi ili fabrike autoguma Linglong. Takva praksa je u značajnoj meri već suspendovala ustavni poredak, a primenom predloženih izmena zakona o ekproprijaciji to bi dobilo dramatične razmere.

Srbija još uvek nije ispravila istorijsku nepravdu koja je naneta velikom broju građana prinudnim nacionalizacijama nakon Drugog svetskog rata, i tom problemu bi vlada trebalo što pre da se posveti, umesto što pokazuje nameru da stvori uslove za nova otimanja privatne imovine.

Protest građana protiv izmene zakona o ekproprijaciji je opravdan, Građanski preokret ga podržava i uzeće učešće u njemu. Ukoliko se izvrši dovoljno snažan pritisak, vlast će morati da povuče svoj predlog, kao što je nedavno uradila u slučaju skandaloznog nacrta zakona o unutrašnjim poslovima.