Građanski preokret ne izlazi na izbore

Građanski preokret ne izlazi na izbore zakazane za 21. jun. To je konačna odluka koju je doneo Upravni odbor udruženja, a zasniva se na rezultatima ankete sprovedene među članovima organizacije. Nedvosmislena većina od 89,74% anketiranih podržala je bojkot predstojećih izbora.

Građanski preokret smatra da Srbija više nema elementarne karakteristike demokratskog društva poput slobodnog političkog organizovanja, slobode govora i medija i izbore bez pritisaka i ucena, a zarad izražavanja slobodne volje građana.

Ne samo izborni uslovi, nego čitav društveni kontekst, u kojem je predsednik republike uzurpirao ovlašćenja koja mu ne pripadaju, opozicija se tretira kao izdajnička i kriminalna, pravosuđe je neefikasno i selektivno, a javna scena je prepuna govora mržnje, kleveta i besmislenih bulevarskih performansa – nije ambijent u kojem se mogu održavati demokratski izbori.

Srbiji nije potrebno farsično glasanje koje bi dalo prividni legitimitet izvršnoj vlasti, već društveni dijalog o načinima da se ožive demokratska načela i procedure koje su zapisane u ustavu i zakonima, ali se u praksi ne poštuju. Građanski preokret će i u narednom periodu biti posvećen jačanju građanske svesti i odgovornosti za učešće u procesima kojima se gradi demokratsko i slobodno društvo.