Pokrajinska inspekcija da proveri analize

Građanski preokret poziva pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo i Sanitarnu inspekciju da provere ispravnost vode u vodovodnoj mreži Zrenjanina sopstvenim uzorkovanjem i analizama u akreditovanim laboratorijama, odnosno da odluku o eventualnom ukidanju zabrane za piće ne donose na osnovu dokumentacije koju je priložio JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin.

Pozivamo Pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo da iz odlučivanja o ovom pitanju izuzme svoje odeljenje u Zrenjaninu, koje je pod snažnim pritiskom lokalne vlasti da ukine zabranu korišćnja vode za piće pre opštih izbora zakazanih za 21. jun.

JKP “Vodovod i kanalizacija” Zrenjanin i gradska vlast Zrenjanina su više puta tokom prethodnih godina grubo obmanjivali javnost i građane u vezi s ispravnošću vode i radom postrojenja za njeno prečišćavanje. Verovati njihovim tvrdnjama i dokumentima, bez provere od strane stručnih autoriteta i analiza rađenih van Zrenjanina, bilo bi opasno igranje sa zdravljem stanovništva.

Građanski preokret će i nakon eventualne odluke o ukidanju zabrane za piće zrenjaninske vode zahtevati, a po potrebi i samostalno organizovati, proveru kvaliteta te vode u inostranim akreditovanim laboratorijama.