Prestati s nonšalantnim pristupom ozbiljnoj pretnji

S obzirom na jučerašnju zvaničnu potvrdu da je osoba zaražena korona virusom stigla u Egipat iz Srbije, zahtevamo da Vlada preporuči odlaganje svih političkih, sportskih, kulturnih i obrazovnih aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru.

Pozivamo Ministarstvo trgovine da preduzme mere za interventni uvoz maski koje su adekvatna zaštita od masovnog širenja kapljičnih bolesti, a kojih već dugo nema na domaćem tržištu.

Pozivamo predstavnike vlasti na svim nivoima da prestanu sa nonšalantnim pristupom ovoj ozbiljnoj zdravstvenoj pretnji i da preusmere novac sa finansiranja izbora na opremanje zdravstvenih ustanova kako eventualnu epidemiju ne bi dočekale bez dovoljno opreme, lekova i sredstava koja su potrebna u vanrednim situacijama.

Podsećamo da je u Obrenovcu 2014. godine bilo žrtava poplave samo dan nakon što su vlasti objavile da nema opasnosti i da evakuacija nije potrebna. Sramotno je što su nastradali pod vodom proglašeni ljudima koji su umrli prirodnom smrću samo da bi se prikrila odgovornost za loše procene i zakasnele reakcije nadležnih. Takvo iskustvo ne sme da se ponovi.

Pozivamo medije da se ovom temom ne bave na senzacionalistički ili nipodaštavajući način, već da građane informišu pravovremeno, potpuno i objektivno.

Postupajmo svi po narodnoj mudrosti koja kaže da je bolje sprečiti nego lečiti.