Smrdi Zrenjanin, a uskoro će i ceo region

“Zrenjanin je grad koji je nekada imao čistu reku. A sada je nema. Nekada se od vode iz Begeja mogla kuvati supa, a već dugo ne može ni od one iz česme” – jedna je od poruka danas objavljenog spota koji poziva na buđenje građanske i ekološke svesti, kao i otpor negativnim trendovima u srednjem Banatu i Srbiji.

Pogledajte spot:

Spot u rezoluciji (4K) za televizijsko emitovanje nalazi se na adresi: gradjanskipreokret.rs/video/gp062019eko.mov

Zrenjanin poslednjih dana ponovo smrdi zbog Begeja u koji se uliva fekalna kanalizacija i sav tečni industrijski otpad. Grad nema prečistač otpadnih voda. Reka je bukvalno crna, a često joj po površini pluta uginula riba. Situacija je posebno dramatična kada poraste vodostaj reke Tise u koju se Begej uliva pa zagađena voda uopšte ne otiče iz centra grada.

Crna boja Begeja u centru Zrenjanina

Smrad se u gradu godinama oseća i zbog nepropisnog rada kafilerije “Prekon”, a u selu Lukićevo se teško diše zbog isparenja iz postrojenja “Vineks etil”.

Zrenjanin nema ispravnu pijaću vodu već 15 godina. Zabranjena je za upotrebu zbog prekomerne količine arsena, gvožđa i bora.

Krug zagađenosti vode, vazduha i zemljišta se polako zatvara. Najnovija pretnja dolazi od fabrike automobilskih guma Linglong koja je od države besplatno dobila oko 100 hektara nekada plodnih njiva. Kineski investitor započeo je građevinske radove bez izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Zbog planiranog, ogromnog obima proizvodnje u toj fabrici (najavljeno 13 miliona guma godišnje), i planiranog transporta i manipulacije robom od fabrike do aerodroma u Surčinu (najavljeno oko 200 šlepera dnevno), problem zagađenja prirode će uskoro postati regionalni.