Linglong je dokaz kolonijalnog položaja Srbije

Ako država stranim kompanijama poklanja svoja prirodna bogatstva i novac, privileguje ih u odnosu na lokalno stanovništvo i domaću privredu, dozvoljava im masovno kršenje propisa i zagađenje životne sredine, onda je ona u kolonijalnom položaju.

Izgradnja fabrike automobilskih guma Linglong u Zrenjaninu je dokaz takvog položaja Srbije u odnosu na Kinu.

Srbija je Linglongu poklonila poljoprivredno zemljište, a zatim mu dodelila i novčane subvencije. Iako su time zvanična ulaganja Srbije premašila 10% ukupne vrednosti investicije, država uopšte nema učešća u vlasništvu nad tom fabrikom.

Osim državne pomoći, Linglong je dobio i svesrdnu podršku Grada Zrenjanina koji je svojim sredstvima finansirao izgradnju kompletne komunalne infrastrukture za potrebe kineske fabrike. Istovremeno, stanovništvu Zrenjanina lokalne vlasti godinama ne obezbeđuju ispravnu vodu za piće.

Tokom izgradnje fabrike guma, državni organi Srbije dozvolili su Linglongu ili saučestvovali s njim u kršenju Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o zaštiti prirode, Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, kao i u izvršenju krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole.

Na gradilištu Linglonga su bili angažovani inostrani radnici bez ličnih dokumenata i sa ograničenom slobodom kretanja, smešteni u nehumanim uslovima za život. Na tom gradilištu je zabeleženo i zlostavljanje životinja.

Nepoznata lica azijatskog porekla u vojno-maskirnim uniformama su u više navrata sprečavala rad medija u blizini Linglongovog gradilišta. Zbog insistiranja na poštovanju zakona, iskazanoj brizi za životnu sredinu i zdravlje stanovništva, kao i nameri da učestvuju u javnim raspravama i donošenju odluka, aktivisti koji vrše monitoring izgradnje Linglongove fabrike su od strane vlasti i režimskih medija nazivani rasistima, izdajnicima, ekološkim teroristima, zgubidanima, mrziteljima, stranim plaćenicima i drugim pogrdnim nazivima.

I pravosuđe je podbacilo u slučaju Linglonga. Upravni sud ne presuđuje po tužbama iz 2020. i 2021. godine, a ima i novijih. Tužilaštvo ne postupa po krivičnim prijavama iz 2021. godine, a ima i novijih. To je poslužilo lokalnim kvazinovinarima da nedavno izvedu zaključak kako ni jedna od mnogobrojnih primedbi na račun Linglonga nije dokazana.

Zbog svega što se do sada dešavalo u vezi s Linglongom, Srbija je u negativnom kontekstu pominjana u rezoluciji Evropskog parlamenta, u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o stanju ljudskih prava i u velikom broju izveštaja stranih medija.

Ako Srbija u budućnosti bude uspela da se oslobodi kolonijalnog položaja i postane pravna i demokratska država, fabrici guma Linglong u Zrenjaninu biće oduzeta dozvola za rad kao nezakonito izgrađenoj. Sve dok se to ne dogodi, Linglong će biti primer drugim stranim kompanijama i drugim kolonijalnim silama za postupanje u Srbiji i sa Srbijom.

Bespravno podignuta fabrika spremna za današnje svečano otvaranje (foto: Zoran Dedić)
Fabrički krug Linglonga dok je gradska vlast apelovala na Zrenjanince da racionalno troše vodu (foto: Z. Dedić)